18Sokkelproject

In 1997 kreeg het centrum van Oud-Beijerland een nieuwe indeling. Langs de haven kwamen vijf dezelfde sokkels op een rij te staan. De beelden op de sokkels zijn verplaatsbaar. Het idee was om beelden te ruilen met andere gemeenten. Elk jaar kreeg een andere kunstenaar de opdracht een beeld te ontwerpen. Het eerste beeld kwam er in 1997, het laatste in 2000. Sindsdien is de rij met sokkels een bijzondere kunstgalerij in het centrum. In 2014 zijn de sokkels verplaatst naar de Oostkade, omdat zij hier beter tot hun recht komen.

1. Norman Dilworth maakte dit beeld van cortenstaal. Door de invloed van het weer wordt cortenstaal steeds donkerder. Het object is opgebouwd uit vier gelijke delen, die samen een opvallend beeld vormen. Norman Dilworth noemt zijn werk zelf 'Generations': er zijn verschillen tussen zijn werken, maar het is duidelijk dat ze allemaal door dezelfde kunstenaar gemaakt zijn. Als kunstenaar wil hij niet de natuur uitbeelden met zijn werk, maar wel werken met vormen uit de natuur.

2. Piet Tuytel werkt veel met ijzeren H- en T-balken. Die worden vooral gebruikt bij het bouwen van huizen, kantoren en fabrieken. Hij stapelt de balken op, zoekt naar een evenwicht en voegt er kleur aan toe. Bij het maken van beelden gebruikt Piet Tuytel ook vaak dingen als stoelen en afval. Ook voor het sokkelproject heeft hij van H- en T-balken een object gemaakt. Op de sokkel staat een rechtopstaande vorm. De gekleurde stukken doen denken aan het landschap, dat wordt opgetild door de gladde zilveren rechtopstaande vorm.

3. Piet van de Kar maakte voor het sokkelproject een paardenenkel van brons. In plaats van een idool of held van het paard te maken, koos hij voor het onderbeen van een paard. Zo is het beeld een klein deel van een ruiterstandbeeld. Het onderbeen alleen al is anderhalve meter hoog: je kunt er zo een denkbeeldig reuzenpaard in zien. De bronzen enkel is perfect nagemaakt, maar wel in een grotere maat. Hierdoor straalt het beeld kracht uit.

4. Ton Zwerver wilde een beeld maken dat hetzelfde is als gedachten: veel momenten achter elkaar die soms warrig en soms duidelijk zijn. Zijn werk is een opeenstapeling van drie platte beelden binnen een vierkant gedeelte, waardoor er verschillende beelden te zien zijn. De tekeningen die hij voor het beeldhouwwerk heeft gebruikt zijn een combinatie van schimmen. De kijker ziet mensen, dieren en platformen die in elkaar overlopen.

5. Esther Jiskoot werkt met materialen zoals kralen, glas, was, klei en textiel. Haar beelden lijken vaak op vreemde dingen uit de natuur. Je weet alleen niet of ze menselijk zijn of dat ze te maken hebben met planten of dieren. Aan de ene kant doet het denken aan een rups, terwijl je er ook een plant in kunt zien. Dit beeld heeft iets grappigs, maar tegelijkertijd ook iets liefs. Het laat ook iets van de omgeving zien: aan het uiteinde zitten spiegelende vlakken, die de omgeving van het beeld weerkaatsen.