23Monumenten

Tot 1898 was op nummer 5 het postkantoor gevestigd. Daarna kwam het pand in handen van de huis- en rijtuigenschilder Johannes Plomp. Tot 1984 bleef het pand in handen van de schildersbedrijf Plomp. De huidige eigenaar, Nuance Binnenhuisarchitectuur, heeft er de huidige raamkappen in aangebracht. Nu is het een Rijksmonument, samen met nummers 7 en 8. Opvallend is de brede gepleisterde gevel met ingezwenkte zijkanten en een rechte lijst. Kenmerkend zijn de profielen in de houten vensteromlijstingen en de halfronde zoldervensters, met daarin gietijzeren traceerwerk.

Havendam 7 is gebouwd omstreeks 1700. Het gebouw is vele malen van gebruik veranderd: het was een woonhuis, een kaaspakhuis, een vetsmelterij en later een drukkerij. In 1960 is het pand ingrijpend gerestaureerd. Vermeldenswaard zijn de eenvoudige trapgevel en de sierankers.

Ook Havendam 8 moet rond 1700 zijn gerealiseerd. De bouwstijl met trapgevel en geblokte bogen is van het zogenaamde Dordtse type, de stijl van de stad Dordrecht. Aan de haven werden veel koopmanswoningen gebouwd, wat nog te zien is aan (vroegere) luiken van de bergzolders. De woningen en pakhuizen aan de Havendam hebben in het verleden veelal op een of andere wijze iets te maken met de bedrijvigheid in de haven.

De nummers 15, 16 en 24 zijn tevens Rijksmonumenten. De nummers 13 en 28 zijn gemeentelijke monumenten.