
Rooms-Katholieke kerk
In 1572 vermoordden de Watergeuzen 19 katholieken om hun geloof. Een van hen was Andries Wouters, pastoor in Heinenoord en een van de martelaren van Gorinchem. Het katholieke geloof werd verboden. Zo kwam er een einde aan de erediensten in de Hoeksche Waard. Dat duurde tot 1824. Drie jaar lang hield een priester kerkdiensten op de zolder van het pand aan de Havendam 7. In 1828 kocht Wiers van Coehoorn uit Weesp ‘Huis Vredestein’ aan de Karel Doormanstraat. Op de bovenverdieping werden kerkdiensten gehouden. Om er een echte kerk te kunnen bouwen, werd Vredestein half afgebroken. De andere helft werd de pastorie.
De nieuwe kerk werd in 1866 gebouwd, tegelijk met de verbouwing van de pastorie. De kerk werd gewijd aan Antonius van Padua, die als beschermheilige werd gekozen. In het priesterkoor zijn drie gebrandschilderde ramen aangebracht, in het kerkfront nog eens twee. Links achter het priesterkoor herinnert de afbeelding aan de legende van St. Antonius. De ongelovige boer Bonvillo weigerde te knielen voor St. Antonius toen deze in processie de stad uitkwam. Daarom ging de ezel door de knieën. Rechts is de terechtstelling uit 1572 te zien van Andries Wouters. Samen met 18 andere katholieken vermoordde Lumey hem in een turfschip in Brielle.
In de Tweede Wereldoorlog is de kerk geraakt door een Engelse brandbom. De bom kwam in de dakgoot terecht en veroorzaakte brand in het dakbeschot. De Duitsers namen de luidklok mee, die er al sinds 1866 hing. In 1948 kreeg de kerkelijke gemeente een nieuwe klok nadat het Rijk een gedeelte van de schade had vergoed. Inmiddels is het zesde kerkorgel in gebruik in de kerk. Dit orgel is van 1980.
Begraafplaats
Achter de kerk is sinds 1861 een bijzondere begraafplaats in gebruik. Een van de graven is van pastoor Stoelinga. Hij overleefde in de Tweede Wereldoorlog een verblijf in een Duits concentratiekamp. Pastoor Stoelinga schreef er het boek ‘Tussen prikkeldraad en mitrailleurs’ over. Hij schreef vaker: o.a. vertalingen van Dante, veel toneelstukken en verhalen over de reizen van Paulus. Op de begraafplaats zijn ook andere oude stenen met ornamenten van kerkmeesters te zien.